IMG_1617.jpg

Veemgebouw

In opdracht van de Eindhovense woningcorporatie Trudo neemt Stam + De Koning Bouw het monumentale pand Veemgebouw op Strijp-S onder handen. Het Veemgebouw is van oorsprong een pakhuis waardoor het, mede door de kleine ramen, niet geschikt is om woningen in te realiseren. Maar daardoor is het fundament zo sterk dat hier een andere oplossing voor is gevonden. Het project is opgedeeld in verschillende projecten die gefaseerd worden uitgevoerd. Er is gestart met het volledig renoveren van de buitengevel. Vervolgens zijn er op de bestaande bouw 39 woningen gerealiseerd, wat dus mogelijk was vanwege de sterke fundering. De bestaande lagen worden gerenoveerd zodat deze ofwel een evenementen functie kunnen gaan vervullen ofwel kunnen dienen als parkeergarage. Ook is er opnieuw een torentje op het dak geplaatst.

IMG_1601.jpg

Wonen boven op het Veem

Oorspronkelijk zijn de plannen voor de opbouw van het Veemgebouw al in 2011 ontworpen, maar destijds niet tot uitvoering gebracht. De plannen zijn opnieuw uit de kast gehaald om alsnog te worden uitgevoerd. Bij het ontwerp, van de Engelse architect Caruso St. John, is duidelijk rekening gehouden met de stijl van de bestaande bouw. De ronde vormen, die de huidige bouw kenmerken, zijn ook verwerkt in de opbouw. Daarnaast zijn ook de bakstenen zorgvuldig gekozen om er een geheel van te maken.

IMG_1604.jpg

Er is ook rekening gehouden met duurzaamheid. Het plan kent een duurzaam, collectief installatiesysteem waarbij warmtepompen de verwarming, koeling en warm tapwater voorzien in de woningen. Zonnepanelen zorgen ervoor dat het installatiesysteem energieneutraal is. Het regenwater wordt opgevangen en opgeslagen in bassins wat bij droogte opnieuw wordt gebruikt voor het beregenen van de binnentuin.

Het project omvat 39 woningen; 19 maisonnettes, 19 studio’s en een woning voor springplank 040. De 39 woningen zijn allemaal doorzonwoningen doordat er in het midden op het dak een binnenhof ligt.

IMG_1595.jpg

Commerciële ruimtes

De bestaande bouw op de kop van het monumentale pand wordt ook aangepakt en gerenoveerd. De bovenste lagen hiervan worden klaar gemaakt voor het vervullen van een commerciële functie. Verschillende bedrijven doen hier hun intrede en genieten een prachtig uitzicht.

Op de begane grond bevind zich de overdekte Vershal Het Veem, waarvoor verschillende winkels, een foodcourt en een supermarkt zijn gerealiseerd. De lagen daarboven zijn in gebruik als parkeergarage voor bewoners van Trudo woningen in de omgeving en medewerkers van woningcorporatie Trudo.

IMG_1606.jpg

Torentje

Op het dak van Het Veemgebouw is opnieuw een stalen torentje geplaatst. Deze verwijst naar de zendmast die vroeger op Het Veem stond. Toen werd het torentje door Philips gebruikt als zendmast voor experimentele radio- en televisie-uitzendingen. Nu dient het 16 meter hoge torentje, wat door middel van licht geaccentueerd wordt, als eyecatcher in de Eindhovense skyline.