Veemgebouw wint internationale RIBA award

We kunnen wederom prijzennieuws over het Veemgebouw delen. Het Veem is – net als nog 21 projecten van over de hele wereld – bekroond met een RIBA International Awards for Excellence! RIBA staat voor Royal Institute of British Architects. Een architectuurprijs van internationale allure dus. Daar zijn we trots op!

Veemgebouw_2__Filip_Dujardin__-_verkleind.jpg

De RIBA International Awards for Excellence worden jaarlijks uitgereikt aan bijzondere architectuurprojecten. Het Veem wint deze prijs voor haar 'innovatieve en vrolijke' verbouwing, waardoor het Philips-magazijn uit de jaren veertig is getransformeerd tot een modern stadsgebouw voor gemengd gebruik. De jury noemt de transformatie van het Veem ‘dramatic, bold and highly successful’, oftewel dramatisch, gedurfd en zeer succesvol.

Met het winnen van de RIBA International Award for Excellence dingt het Veemgebouw automatisch mee naar de RIBA Internationel Prize in november van dit jaar.

Transformatie het Veem

Het Veemgebouw is te vinden op Strijp-S en werd gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw deed jarenlang dienst als magazijn voor de producten die Philips produceerde in de andere fabrieken op Strijp-S. Trudo kreeg het Veemgebouw in 2009 in bezit.

Caruso St John Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van de optopping van het Veem. Het ontwerp hiervoor stamt al uit 2011, maar kon door de financiële crisis niet direct gerealiseerd worden. Dat gebeurde ruim tien jaar later alsnog. Samen met onder andere V/Architecten, Stam + De Koning Bouw en landschapsarchitect Buro Lubbers werd het Veem getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw waar wonen, werken, winkelen, horeca en parkeren samenkomen.

Prijzenregen

Eerder werd het Veemgebouw al genomineerd voor de NRP Gulden Feniks en de Dirk Roosenburgprijs. Ook is het gebouw opgenomen in het Architectuur van Nederland 2023 / 2024 jaarboek.