MK_000310P.jpg

Museumkwartier

Het Museumkwartier in 's-Hertogenbosch is een project waarbij renovatie/restauratie van bestaande rijksmonumenten prachtig is gecombineerd met moderne nieuwbouw en uitbreiding. Een bijzonder uitdagende opgave, waarvoor we onze krachten graag bundelden met die van VolkerWessels-collega De Bonth van Hulten.

Het Museumkwartier

Het uitgebreide en gerenoveerde Noordbrabants Museum vormt samen met het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch een van de grootste culturele attracties van Nederland. Gezamenlijk bieden de musea het meest veelzijdige aanbod van kunst en cultuur in Zuid-Nederland: van archeologie, cultuurhistorie, oude en moderne meesters tot hedendaagse kunst en design. Met ruim 5000 vierkante meter tentoonstellingsruimte, een museumwinkel, horeca en een bibliotheek kan het Museumkwartier zich scharen onder de grote musea van Nederland.

 

Restauratie en nieuwbouw

Het Noordbrabants Museum is gevestigd in het Gouvernementspaleis. Het complex is zorgvuldig gerestaureerd en gedeeltelijk uitgebreid. Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch vond een plek in de nieuwbouw. Er is gebouwd met respect voor de omgeving. Om overlast voor de bestaande belendingen en schade aan een monumentale boom in de museumtuin te voorkomen, hebben we hier geen traditionele fundering aangebracht, maar een trillingsarme funderingstechniek met gel-injecties toegepast. Het voormalige Provinciehuis maakt ook onderdeel uit van het Museumkwartier. Gebouwd op het terrein van een 17e-eeuws Jezuïetenklooster en door de eeuwen heen verschillende keren verbouwd en uitgebreid. We hebben het opnieuw aangepakt, waarbij de historische schil zorgvuldig is gehandhaafd. In het complex aan de Waterstraat hebben de ondersteunende diensten van de musea hun plaats gekregen. Het is ingrijpend gemoderniseerd en getransformeerd tot een comfortabele omgeving, met alle respect voor de vele authentieke details.

Feestelijke opening

In mei 2013 werd het Museumkwartier feestelijk geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden. Op 12 februari 2016 opent Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander de overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch ‘Visioenen van een genie’.

Klik hier voor meer informatie.

 

Film YouTube; Een kijkje in de toekomst - Noordbrabants Museum