Matchbox_Camera_3_KaiserVR-2048x1152.jpg

Matchbox

Een bijzonder gebouw want het wordt eerste gebouw op Strijp-S, Eindhoven dat uit houtbouw bestaat. Pal voor de Trudo Toren verrijst naar verwachting halverwege 2025 ‘Matchbox’. De naam verwijst naar het Engelse woord voor luciferdoosje, vanwege de typische vorm en uitstraling van het gebouw.

Eind 2023 zijn de handtekeningen gezet onder de aanneemovereenkomst voor het nieuwbouwproject op Strijp-S. Het project wordt gerealiseerd in opdracht van Trudo en is ontworpen door Kaan Architecten. Op termijn zal het nieuwe kantoor van Trudo hier een plekje krijgen. 

Zowel qua vorm, uitstraling én materiaal zijn er veel overeenkomsten naar de naam verwijzing van luciferdoosje. De volledige constructie is uit hout opgetrokken, met als enige uitzondering een prefab betonnen kern.  In het houten gebouw is plek voor wonen, werken en winkelen. Boven de kantoorruimte van Trudo, op de eerste en tweede verdieping, komen 36 sociale huurappartementen. In de plint van het gebouw, komen helemaal in stijl van Strijp-S, ruimtes voor kleine en startende ondernemers.

De appartementen worden voorzien van grote balkons en in het gebouw komt een inpandige opslag voor fietsen. De bewoners van de appartementen wonen rond een groene patio, die wordt aangelegd op de derde verdieping van Matchbox.

Presentatie Duurzaamheid Ketensamenwerking - S+DK.png

Duurzaam en circulair 

Matchbox bestaat grotendeels uit hout, enkel de fundering, begane grondvloer en de kern (lift en trappenhuis) zijn van beton. Dat laatste is gekozen zodat snel en efficiënt te werk kan worden gegaan. De houtenverdiepingsvloeren zijn van Cross-Laminated-Timber (CLT) en de gevels zijn van houtskeletbouw (HSB) met een houten gevelbekleding. Daarnaast zorgt de houten kolom-liggerstructuur voor een flexibele indeling van het gebouw. Tot slot is er gekozen om het onderhoud van de kozijnen te beperken door te kiezen voor gerecycled aluminium. 

Door het toepassen van deze biobased en ciruclaire materialen wordt Matchbox een enorm duurzaam gebouw. 

MIA-subsidie

Door de toepassing van houten constructie, gevel, galerijen en balkons komt Matchbox in aanmerking voor een MIA-subsidie. Deze subsidie, op basis van duurzame investeringen, wordt verkregen als de MPG < 0,5 is. Hiervoor zijn de volgende duurzame maatregelen genomen;

  • Constructie bestaande uit gelamineerde kolommen, balken en CLT-vloeren;
  • Houten prefab gevel elementen;
  • Gevelbekleding van Bamboe;
  • Toepassing van Azobé houten galerijen en balkonconstructies;
  • Aluminium gevelkozijnen worden geproduceerd uit gerecycled aluminium.

Snel en efficiënt

De meeste tijd wordt besteed aan voorbereiding en productie in de fabriek. Ook de kozijnen, welke stramien breed worden aangeleverd, zorgen voor een snelle bouwtijd. Hierdoor kan al tijdig begonnen worden met de afbouwwerkzaamheden aangezien het gebouw al in een vroeg stadium wind- en waterdicht is.

 

Samenwerking

Trudo is al jarenlang onze partner in sociale woningbouw. Door de goede relatie die in de afgelopen jaren is opgebouwd, weten we elkaar makkelijk te vinden en is het ontwerpproces soepel verlopen. 

Om ervoor te zorgen dat alle disciplines goed op elkaar worden afgestemd, is in een vroeg stadium contact gezocht met de leveranciers van de grootste onderdelen. Op deze manier is tijdens de ontwerpfase het plan technisch goed uitgewerkt waardoor de foutgevoeligheid in de uitvoering tot een minimum wordt beperkt.

 

Sociale duurzaamheid 

Trudo is een woningstichting die zich inzet op sociale huur, maar dan wel op een manier met lef. Trudo gaat geen uitdaging uit de weg en pakt het zo aan, dat wonen in een sociale huurwoning een écht feestje wordt. Met het project Matchbox wordt dit wederom bewezen. Matchbox wordt een duurzaam en in het oog springend gebouw waar contact tussen bewoners wordt gestimuleerd, mede dankzij de galerijen die vorm geven aan een warm en gemeenschappelijk atrium. 

De gevelbrede balkons met lage afscheidingen zijn een slimme ontwerpoplossing om de sociale duurzaamheid te versterken. Ze creëren niet alleen extra buitenruimte, maar bevorderen ook sociale interactie. De bewoners kunnen gemakkelijk een praatje maken met de buren of gewoon genieten van de buitenlucht. Matchbox is dan ook echt ontworpen met oog voor de mens en een duidelijke focus op ontmoeten.