HomeProjecten Stadionkwartier

Stadionkwartier

Eindhoven

In het stadshart van Eindhoven, vlak naast het Philips-stadion, verrijzen 501 nieuwe appartementen. Het project Stadionkwartier is niet alleen qua omvang bijzonder. De zeventig meter hoge woontoren en de drielaagse parkeergarage maken het complex nog markanter.

In het hart van Eindhoven, waar vroeger voetbalsupporters van PSV hun auto parkeerden, staan nu vier torenkranen. In opdracht van Het Stadionkwartier BV bouwen aannemersbedrijven Stam en de Koning en Van de Ven er 501 appartementen. Het complex van zestien, in twee carrés geplaatste, gebouwen rust op een drielaagse parkeergarage. De kleinste appartementen zijn 50 vierkante meter, de grootste ongeveer 200 vierkante meter.

 

Het Stadionkwartier is in meerdere opzichten een bijzonder project. Alleen al qua omvang. Daarnaast is de parkeergarage met zijn drie lagen uitzonderlijk voor Eindhoven. Een deel van de garage wordt gereserveerd als parkeerterrein voor het PSV-publiek. Daarmee is de cirkel rond want het gebouw staat op het voormalige parkeerterrein van PSV. De rest van de parkeerplaatsen is bestemd voor de bewoners van de nieuwe appartementen. Zij kunnen daar vanuit hun appartementen met een trap of lift naar de parkeergarage toe.

 

Bij de bouw is rekening gehouden met de be­staande architectuur in de Eindhovense binnen­stad. Samenwerking tussen de stedenbouwkundige en de architecten heeft geresulteerd in het doelmatig gebruik van het kleine stukje grond waarop wordt gebouwd. Dit was een flinke uitdaging want de bouwplaats is niet alleen bijzonder compact, ook is een aantal wegen naar het bouwterrein niet toegankelijk om de overlast voor omwonenden te beperken.

Feiten & cijfers

  • Opdrachtgever
    Het Stadionkwartier BV
  • Architect
    Wiel Arets
  • Projectcategorieën
    Wonen
+