Space-S wint World Habitat Silver Award

Space-S, een project met 402 sociale huurwoningen dat volledig in co-creatie met bewoners werd ontwikkeld, viel deze week in de prijzen bij de World Habitat Awards 2020. Deze award, georganiseerd in samenwerking met UN-Habitat, is één van de meest vooraanstaande prijzen op het gebied van wonen en wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest opmerkelijke en innovatieve huisvestingsprojecten ter wereld.

_MG_1794.jpg
_MG_1790.jpg

"Create your own"

Onder het motto ‘Create your own’ droegen ruim 1000 potentiële huurders bij aan het ontwikkelen van Space-S. Zij hadden invloed op het stedenbouwkundig plan, op de verschillende woningtypen en op de architectuur. Zo ontstond een mix van wonen en werken met gemeenschappelijke ruimten, zoals een huiskamer en daktuinen. De bewoners kozen ervoor om gezinnen, studenten, ouderen,  jongeren met een verstandelijke beperking en jongeren met autisme met elkaar te mixen. De bewoners vormen een hechte community en voelen eigenaarschap over hun gezamenlijke woonomgeving. Zij beheren zelf een deel van Space-s en verhuren de leegkomende woningen.

Space-S werd volledig ontworpen en ontwikkeld in een samenwerking tussen architectenbureau Inbo, woningcorporatie Woonbedrijf, Stam + De Koning Bouw BV, Uhrhahn en de bewoners, die zelf als opdrachtgever optraden. Het biedt betaalbare huisvesting van hoge kwaliteit in een inclusieve gemeenschap, gelegen op Strijp-S in Eindhoven. Wij zijn trots op de bijdrage die we hebben kunnen leveren rondom dit prachtige project. 

Samenwerking

Space-S kwam tot stand in samenwerking met Woonbedrijf, 12N Urban Matters, Conversation Next, Rutger Büch en INBO.

De Gouden prijswinnaars voor 2020 zijn Integrating indigenous knowledge and technology for safer habitat in Pakistan en Homelessness prevention in Newcastle upon Tyne in het Verenigd Koningrijk. Een andere Zilveren Award ging naar Compressed Earth Bricks and Community Enterprises in Nepal.