DJI_0844.JPG

The sky is the limit!

Steeds vaker zet Stam + De Koning Bouw een drone in om haar projecten voor, tijdens en na de bouw in beeld te brengen. Aan de knoppen zit dronepiloot Selahattin Dülger.

“Eindhoven Airport, this is unmanned aerial vehicle. We are ready for departure.” Als volleerd captain neemt dronepiloot Selahattin contact op met de luchtverkeersleiding voordat hij zijn drone de lucht in stuurt. “Het gebied rondom Eindhoven is een ‘no-fly zone’”, legt hij uit. “Dat betekent dat je hier niet zonder toestemming mag vliegen. Vandaar dat ik de opleiding tot dronepiloot heb gevolgd. Ook hebben wij als bedrijf een vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).”

De lucht in
Van een virtuele dak- of gevelinspectie op grote hoogte tot een haarscherpe foto voor de inrichting van de bouwplaats: regelmatig stuurt Selahattin een drone de lucht in. “Met een drone kunnen we de inspectie sneller, nauwkeuriger en veiliger uitvoeren dan met traditionele methoden. Daarnaast kunnen we met de drone op afstand werken, wat een enorme tijd- en kostenbesparing oplevert in vergelijking met het opbouwen van steigers of het gebruik van hoogwerkers.”

Volop kansen
Selahattin verwacht dat het gebruik van de drone in de toekomst een nog veel grotere vlucht zal nemen. “Denk aan transport van klein materiaal op de bouwplaats. Of het vervoer van de EHBO-kit als iemand in de problemen komt op grote hoogte. Via een luidspreker op een drone kun je iedereen bovendien in no time waarschuwen bij een noodsituatie. Er is nog zoveel meer mogelijk. The sky is the limit!”

Neem zelf een kijkje!