Stam + De Koning transformeert Philips Lighting met lichtsnelheid

Stam + De Koning Bouw werkt in hoog tempo aan de transformatie van het voormalige hoofdkantoor van Philips in het centrum van Eindhoven. Het complex wordt getransformeerd van kantoorpand naar 616 city lofts, inclusief penthouses. Dit is een ontwikkeling van Foolen & Reijs Vastgoed. De bouw is uitgevoerd in opdracht van Bouwfonds Investment Management. Het project is gestart in oktober 2015 en wordt vandaag opgeleverd.

lighting 120716.jpg

Snelheid

Bijzonder aan het project is de snelheid waarmee het voormalige hoofdkantoor getransformeerd wordt. Het project is met een snelheid van veertig appartementen per week afgebouwd. Het laatste gebouw, Victoria, wordt voor de zomer opgeleverd. Om een project met dit tempo te kunnen realiseren is het essentieel dat er met badges gewerkt wordt. Het werk wordt opgeknipt in kleinere stukjes (badges) zodat het proces versneld kan worden. Deze badges worden samengevoegd tot het grotere geheel. 

 

Iedere werkdag begint met een Daily-stand. Tijdens deze bijeenkomst bespreken de voormannen van verschillende disciplines wat de stand van zaken is, waar ze vastlopen en hoe ze dit samen kunnen oplossen. Om één appartement te kunnen bouwen zijn er vijftig verschillende bewerkingen nodig die door verschillende mensen moeten worden doorgevoerd. Deze uitvoeringen moeten naadloos op elkaar aansluiten om de snelheid van veertig appartementen per week te kunnen halen. Op het hoogtepunt van de werkzaamheden waren er 340 medewerkers van Stam + De Koning en haar onderaannemers aan het werk.

DSC00237.JPG

Victoria, Emma & Mathilde

De drie vleugels van het project worden volledig ingericht opgeleverd. Dit betekent dat elke loft bij oplevering bewoonbaar is. Uiteraard zijn de televisie en de stofzuiger van Philips. De Ikea-meubels zijn na werktijd geleverd en in elkaar gezet. Dit betekent dat de werkzaamheden doorgingen tot laat in de avond.

DSC00245.JPG

Ontwikkelaar

Foolen & Reijs Vastgoedgroep houdt zich intensief bezig met de transformatie van kantoor- tot woongebouwen. Hierbij wordt  voornamelijk ingezet op de ontwikkeling van huurwoningen (waaronder short stay en extended stay). Foolen & Reijs is uitstekend op de hoogte van de lokale marktomstandigheden.

Architectuur

Diederendirrix architectuur & stedenbouw zorgt dat de bestaande structuur van het gebouw, de algemene ruimtes en trappenhuizen behouden blijven, terwijl de nieuwe gevels een open en transparant karakter krijgen. Grote schuiframen laten de loftwoningen baden in het licht. Op de bovenste verdieping bevinden zich penthouses. Exclusieve materialen als natuurstenen gevelvlakken en goudkleurige aluminium kozijnen zorgen voor een luxe uitstraling. Aan de noordzijde van het Philips Lightinggebouw komt de eveneens door Diederendirrix ontworpen en door Stam + De Koning te bouwen woontoren met ondergrondse parkeervoorziening “Onyx”. Ook het omliggende terrein, het Emmapark, wordt herontwikkeld. Het stedenbouwkundig plan biedt ruimte voor nog enkele andere woongebouwen in de toekomst. Zo krijgt Eindhoven in de binnenstad een geheel nieuw stadsdeel.

DSC00267.JPG

Aansluitende projecten

In de oksel van het gebouw, aan de Mathildelaan, komt de ongeveer 83 meter hoge torenflat ‘Onyx’, met ondergrondse parkeervoorziening. Aan de andere zijde, aan de Gagelstraat, komt een vijf-laags-gebouw genaamd Gaagle. Ernaast wordt het nieuwe Emmapark gedeeltelijk aangelegd, en de rivier de Gender wordt bovengronds gebracht. De resterende ruimte wordt ingericht als stadspark.