Grootste Escaperoom ter wereld laat jongeren booming bouwsector herontdekken

 De perspectieven voor bouw- en techniekleerlingen zijn zo goed dat de komende jaren een baan gegarandeerd is. Hoog tijd dat de jeugd de mogelijkheden van de bouw weer ontdekt. Op 15 juni is daarom Scapetown geopend. Daarmee laat de branche op een nieuwe manier zien dat het in de bouw gaat om het creatieve proces, samenwerken en uiteindelijk een mooi project neerzetten. En daar op zijn.

SofievanEsch_ODF-7705.jpg

De bouwopleider Bouwmensen en branchevereniging Bouwend Nederland investeren in dit groots opgezet evenement en bijbehorend lesprogramma. Vanochtend openden Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen en de Eindhovense burgemeester John Jorritsma samen Scapetown officieel, in het Klokgebouw in Eindhoven.

 

Maxime Verhagen hamerde op het belang van instroom in de bouwsector. Niet voor niets is Bouwend Nederland partner in Scapetown. Verhagen: 'Ik wil ervoor pleiten dat jongeren die voor techniek kiezen en op het voortgezet onderwijs zitten, veel meer in contact komen met de praktijk van alledag. Dan ervaren ze hoe leuk en interessant de bouw is. We moeten daar als branche, opleidingsbedrijven en overheid gezamenlijk onze schouders onder zetten.'

SofievanEsch_ODF-7848.jpg

Kansen te over

Na zijn officiële benoeming tot eerste burgemeester van Scapetown benadrukt ook Jorritsma het belang van goede vakmensen in de bouw. 'Eindhoven is een stad in beweging. Kijk om je heen op Strijp en elders in de stad en in Nederland; er wordt weer gebouwd. Volop kan ik wel zeggen! Kansen te over in deze groeiende en innoverende sector. Zonde om die te laten liggen. Ik ben trots op onze stad en op Scapetown. En helemaal als ik zie wat de leerlingen van Bouwmensen, de bouwers van de toekomst, hier in korte tijd hebben neergezet. Scapetown; een stad vol mysteries die stevig op haar grondvesten staat en toch de komende jaren als rondreizend circus door heel Nederland jongeren gaat interesseren voor de bouw.'

 

VolkerWessels onderstreept het belang van nieuwe instroom en is een van de sponsoren van dit project. De jeugd is namelijk onze toekomst. Als sponsor hebben we de transport van de Scapehouses verzorgt. Klik hier voor het filmpje van het transport.

SofievanEsch_ODF-7774.jpg

Handen én hoofd

In Scapetown worden leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs via verschillende disciplines uitgedaagd om een Escaperoom te bedenken. Een ruimte waaruit je moet ontsnappen door het kraken van een code. Dat spreekt jongeren aan, het gaat erom dat je samen iets creëert met je handen én met je hoofd. In het programma wordt ook een fysieke link met de bouwsector gelegd. De klassen die deelnemen aan het programma bezoeken een vestiging van Bouwmensen in hun regio. Op die vestigingen maken de bouwleerlingen de echte Scapehouses voor Scapetown. Zo kunnen de leerlingen voelen en ruiken hoe het is op de bouwopleiding. Tegelijk bekijken ze de Scpaehouses in wording.

SofievanEsch_ODF-7832.jpg

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) komen er zo’n 70.000 fulltimebanen in de bouwsector bij in de periode 2017-2021. Daarmee komt het aantal banen bijna op het niveau van 2008 (481.000). Nieuwe instroom is daarom zeer gewenst om ook in de toekomst voldoende te kunnen bouwen. VolkerWessels, met in Eindhoven Stam + De Koning, onderstreept het belang van nieuwe instroom.