Deelgebied Spoorzone op Strijp-S nadert eindstation

Met de oplevering van woontoren NEXT en mixed-use gebouw DONNA nadert de realisatie van Spoorzone Strijp-S in Eindhoven haar eindstation. Met zes appartementengebouwen, twee kantoren en twee parkeergarages aan de Philitelaan geven de VolkerWessels bouwbedrijven Stam + De Koning Bouw, Jongen en Wessels Zeist de stad een volledig nieuwe skyline.

2021DSC10118.jpg

Spoorzone is één van de deelgebieden in Strijp-S; het voormalige bedrijventerrein van Philips in Eindhoven. Dit gebied kent een bijzondere historie. Vanaf 1916 schoten hier diverse fabrieken als paddenstoelen uit de grond. “Met het vertrek van Philips ontstond er ruimte voor een geheel nieuwe gebiedsinvulling”, vertellen projectleiders Remco Zijl en Louis Hofmans van Stam + De Koning Bouw. Gebiedsontwikkelaar en VolkerWessels-onderneming SDK Vastgoed ontwikkelde de afgelopen jaren deelplan Spoorzone. “Een compleet nieuwe wijk met ruimte voor wonen, werken, cultuur, horeca, evenementen en creatief ondernemerschap. Doordat een deel van de historische Philips-panden blijft behouden, ontstaat een bijzondere mix van monumentale gebouwen en moderne nieuwbouw.”

Koppen bij elkaar

Wie Eindhoven binnenrijdt, kan de bouwborden van Spoorzone niet missen. Met de grootste precisie wordt het bouwverkeer de weg gewezen naar de diverse bouwplaatsen. Omdat vele VolkerWessels ondernemingen hier tegelijkertijd werkzaam zijn, worden de bouwroutes met regelmaat nauwkeuring op elkaar afgestemd.

In ons straatje

Spoorzone dankt haar naam aan de locatie langs het spoor. Dit deelplan bestaat uit meerdere gebouwen: appartementengebouwen BLOK 59, BLOK 61 en BLOK 63, woontoren SIXTY5, woontorens LUX en NEXT, kantoorgebouw BOLD, kantoor- en woongebouw DONNA en parkeergarages “Langs het Spoor” en “Om de Hoek”. “Daarmee vullen we bijna de complete Philitelaan”, aldus Louis en Remco.

Samen bouwen

Vanuit VolkerWessels zijn niet alleen de bouwbedrijven Stam + De Koning Bouw, Jongen, Wessels Zeist en gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed betrokken maar ook onze collega’s van Homij, WSP/KWS Infra, Westo Prefab Betonsystemen, iCity, De Mors en Reinaerdt Deuren en Kozijnen.

Klaar in 2030

Deelplan Spoorzone nadert binnenkort zijn einde, maar het gebied Strijp-S zal pas naar verwachting in 2030 klaar zijn. Intussen is SDK Vastgoed gestart aan de vierde en laatste ontwikkeling van ca. 1.400 woningen. Daarmee telt het 27 hectare grote gebied in totaal ca. 4.000 woningen en ca. 120.000 m² commercieel vastgoed.

In den beginne

VolkerWessels won in 2001 de tender Strijp-S. Op de dag van de aanval op de Twin Towers, die de wereld en de economie op haar grondveste deed schudden, durfde Dik Wessels het aan om samen met de gemeente de handtekening te zetten.

Tel je even mee?

Spoorzone geeft volop ruimte aan wonen en werken met:

LUX - 199 starterswoningen

BOLD - ruim 10.000 m² kantooroppervlak

DONNA - 26 werklofts, 34 woonlofts en 12.500 m² kantoor

NEXT - 59 koop- en 99 huurappartementen

BLOK59 - 156 huurappartementen

BLOK61 - 96 huurappartementen

BLOK63 - 101 lofts

SIXTY5 - 105 huurappartementen