Blije gezichten en creatieve ideeën bij studenten van Fontys Hogeschool én basisschoolkinderen

Naast onze actieve bijdrage aan het realiseren van woon en werkruimtes, in en rondom Eindhoven, vinden wij het ook belangrijk een maatschappelijke bijdrage te leveren aan de lokale gemeenschap. En als we daarmee toekomstige techneuten kunnen stimuleren zorgt dat ook voor een lach op ons gezicht.

IMG_1798.jpg

Afgelopen week verzorgde wij de materialen om een echte racebaan te creëren voor de zelf bedachte en gemaakte zeepkisten door Fontys studenten in samenwerking met basisschool leerlingen.

Een mooi verslag van deze geslaagde dag:

“Bij Fontys Pulsed gaat alles om samenwerking met de échte wereld, en daar proberen een positieve impact op te maken. Daar beginnen de studenten al op dag 1 mee, bij de kennismaking in de minor EmbraceTEC. Dit jaar gingen studenten, zonder elkaar nog te kennen, in het Microlab in Eindhoven aan de slag met het maken van zeepkisten voor én met kinderen van een basisschool uit de buurt. Een mooie, en minder ongemakkelijke, manier om elkaar te leren kennen. Door samen te bouwen komen de gesprekken vanzelf op gang. Ook is het voor de studenten gelijk een goeie oefening om hun doelgroep te leren kennen: kinderen zijn goudeerlijk en hebben een sterke mening over hoe hun zeepkist eruit moet komen te zien!

De kinderen voor wie de zeepkisten waren, kwamen van een school die minder vaak de kans krijgt om de deur uit te gaan. Op 28 februari mochten deze kinderen naar het Microlab komen om samen met studenten van Fontys Pulsed te bouwen aan de wagens, om een keer helemaal uit hun hoofd te komen. De docenten en begeleiders benoemden dat dit een enorme buitenkans was voor deze kinderen. Ze konden hun ideeën op een fijne manier, met hun handen, werkelijkheid maken. Kinderen spelen in deze tijd steeds vaker binnen en kinderen die het moeilijk vinden uit hun hoofd te komen vaak nog meer. Door ze te laten zien dat je binnen een korte tijd een enorm tof voertuig kan maken, hopen we dat ze dit thuis ook vaker zullen gaan doen. Bijvoorbeeld met afvalhout in de buurt en een paar wielen. Ideeën moeten niet alleen ideeën blijven, maar creativiteit moet juist werkelijkheid worden!

Na een 1,5 uur timmeren, zagen, verven, versieren en testritjes maken, was het eindelijk zover; de kinderen mochten de zeepkisten gaan besturen in de eindrace! Dankzij Stam + De Koning Bouw konden de kinderen in het Microlab van een prachtige steiger af racen, waarbij ze moesten proberen zo ver mogelijk te komen én de opgehangen ringen te raken met een stok. De kinderen schaterden van het lachen, en er kwam een goed gevoel van competitie bij kijken. Aan het einde van de dag waren er 2 winnaars, en voor alle kinderen waren er zakjes snoep. De kinderen gingen blij naar huis terug aan het einde van de dag, en de docenten gaven aan dat ze volgend jaar graag weer mee doen!”

- Gert van der Stelt, Fontys Pulsed