“De Klusbus” een initiatief van gemeente Eindhoven, mede uitgevoerd door Van Asperdt

Sinds december 2022 rijdt in de Gemeente Eindhoven “De Klusbus” rond.

20230207_130006-3.jpg

Wat houdt het initiatief in?

Door de stijgende (energie)prijzen wil de gemeente huishoudens helpen die door deze prijsstijgingen in de problemen komen. In verschillende buurten binnen de gemeente Eindhoven worden woningen door middel van kleine aanpassingen energiezuiniger gemaakt. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van een tochtstrip, deur- of brievenbusborstel, radiatorfolie, het installeren van ledlampen, een waterbesparende douchekop of een tijdschakelaar. De klussers van de Klusbus kijken per woning welke maatregelen ze kunnen toepassen en voeren deze meteen uit, zodat er direct wordt bespaard op de energierekening.

 

Voorafgaand lopen er een aantal dagen energiecoaches in de betreffende buurt rond om bewoners in te lichten over de klussers die gaan aanbellen. Naast het bestrijden van de problemen van bewoners draagt het initiatief ook bij aan de klimaatdoelen van de gemeente.

Uitvoering door Van Asperdt

Een heel mooi initiatief, en dat vonden ze bij Van Asperdt (onderdeel van Stam + De Koning Bouw) ook. Daarom hebben zij zich direct aangesloten als mede-uitvoerder van het project. Het initiatief sluit aan bij een van de doelen Van Asperdt; het helpen van mensen met een kleinere portemonnee.

 

Omdat Van Asperdt direct betrokken was bij het initiatief hebben zij ook meegedacht met de uitwerking ervan. Dit resulteerde in een beknopte vragenlijst die bewoners moeten invullen als zij hebben ingestemd met deelname. Hiermee kunnen de klussers direct aan de slag. Momenteel zit het project nog in de testfase, in de toekomst wil Van Asperdt, op dit project, 5 mensen aan het werk hebben. Hiervoor worden ook collega’s van De Regionale Huismeester* ingezet, waarmee ook voor die werknemers extra werk wordt gegenereerd.

  

* De Regionale Huismeester is een bedrijf waar mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt werken.

Duurzaamheid

Door het inzetten van collega’s van De Regionale Huismeesters draagt Van Asperdt bij aan de maatschappelijke duurzaamheid. Maar dat is niet het enige, ook is de klusbus volledig elektrisch.