Eerste slimme gelijkstroomappartement in Nederland staat in Eindhoven-Strijp S

Huurders Blok 61 doen en denken mee aan proeftuin.   VolkerWessels iCity bouwt aan een betere levenskwaliteit. Partner op Strijp-S in Eindhoven is Bouwinvest Residential Fund. Samen met belegger Bouwinvest wordt nu Blok 61 gerealiseerd, een bijzonder appartementencomplex met optimaal wooncomfort en gemak voor de bewoners. De intelligente en vrijwel energieneutrale lofts zitten vol met slimme technologie.

Blok 61 oplevering Infographic.png

Eerste slimme woningen in Nederland met gelijkstroom - Smart DC Lofts

Uniek is dat er gebruik gemaakt wordt van DC (gelijkstroom). Door gebruik te maken van gelijkstroom kan de door de zon opgewekte energie, zonder omzettingen worden gebruikt of worden opgeslagen in accu’s, waardoor energieverliezen tot een minimum worden beperkt. De lofts krijgen bovendien zelflerende en interactieve systemen, die onderling en met bewoners communiceren én zorgen voor een optimale energiehuishouding. Deze systemen worden door de gebruiker aangestuurd middels een app.

Proeftuin

Deze eerste 14 Smart DC woningen vormen een proeftuin. Samen met de bewoners onderzoeken we de nieuwe technieken, efficiency en het gebruiksgemak van de toepassingen. Interactie met bewoners is cruciaal. De bewoners hebben vooraf kunnen aangeven waarom ze graag in deze hypermoderne lofts willen wonen. Via bewonersbijeenkomsten (off- en online) worden over en weer ervaringen gedeeld en de systemen doorontwikkeld. Voor alle partijen is het zo mogelijk inzicht te krijgen in de toegevoegde waarde van deze smart home toepassingen op duurzaamheid en het wooncomfort van de huurder.

 

Een smart home is een luxe waar je wel zonder kunt, maar op den duur heb je eigenlijk geen reden om zonder te  doen. Een beetje zoals de smartphone tien jaar geleden. Ik heb me voorgenomen om alleen nog huishoudelijke apparaten te kopen die bestuurbaar zijn via het netwerk. Ik zou graag wakker worden met de geur van verse koffie en geluid uit een paar speakers, ook als ik daar zelf wat moeite in moet steken.”(Guido Josquin- huurder Smart DC Loft).

Subsidie

Het unieke karakter van de samenwerking tussen techniek en gebruikers wordt onderkend door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(RVO). De pilot wordt door RVO met subsidie ondersteund.Dit project moet resulteren in een marktrijp en toekomstbestendig product waarmee VolkerWessels en haar partners een significante bijdrage kunnen leveren aan de duurzame economie.

Partners

Om het project tot een succes te maken werken meerdere vooruitstrevende organisaties samen om de technische systemen goed op elkaar én op de woonwensen van de bewoners aan te laten sluiten. De samenwerkende organisaties zijn: ABB, Direct Current, Van Mierlo Ingenieursbureau, Enervalis, OpenRemote en VolkerWessels ondernemingen Stam + de Koning Bouw en HOMIJ Technische Installaties. Deze ondernemingen zijn vanwege hun complementaire specifieke expertise en oplossingen in samenwerking met strategisch adviesbureau Chematronics bij elkaar gebracht.

 

Bij de geplande oplevering in juni zijn de SMART DC lofts qua functionaliteit nog gelijk aan de andere lofts van Blok61. In overleg met bewoners worden stapsgewijs DC en Smart functionaliteiten geïmplementeerd en getest.

infographicSMARTDCLOFTS.jpg