3.000 gratis Tech Playgrounds-workshops voor gezinnen Voedselbank

Techniek als buitenschoolse hobby, dat moet voor ieder kind in de Brainport-regio mogelijk zijn. Ook als er thuis weinig geld is. Daarom krijgen de ongeveer 300 kinderen en jongeren die in Eindhoven gebruik maken van de Voedselbank een gratis strippenkaart voor de Tech Playgrounds van Dynamo Jeugdwerk. Met die kaart kunnen ze 10 keer in zo’n werkplaats in hun wijk leren programmeren, 3D-ontwerpen, zich aansluiten bij een Lego Robot-team of leren lassen, timmeren of solderen, maar ook aansluiten bij een van de andere activiteiten van Dynamo Jeugdwerk.

_MG_1790.jpg
_MG_1790.jpg

Dynamo Jeugdwerk & Stam + De Koning

Dynamo Jeugdwerk en Stam + De Koning sluiten zich daarmee aan bij de Alliantie tegen Kinderarmoede. Ze maken samen 3.000 gratis bezoeken aan een naschoolse Tech Playground mogelijk. De werkplaatsen voor techniek mét en zonder stekkers kosten sinds de start in 2016 één euro per keer. Dankzij een slimme community van jeugdwerkers, technische vrijwilligers, bedrijven en de inzet van heel veel tech-talenten van jong tot ouder lukt het om de kosten van deelname zo laag te houden.

 

Het bedrag van een euro kan voor sommige ouders echter nog steeds te hoog zijn. Om die drempel weg te halen, hebben de Tech Playgrounds het initiatief genomen de strippenkaarten te regelen. Stam + De Koning zei direct ja, want wie weet worden deze kinderen later wel de vaklui waar zij naar zoeken!

 

Stam + De Koning is onderdeel van VolkerWessels en realiseerde de afgelopen 27 jaar onder andere de Woontoren Onyx, de wederopbouw van Strijp-S en de transformatie van het TD Gebouw. Dat laatste pand werd door de overbuurjongen zelfs nagebouwd in het populaire computerspel Minecraft!

 

“Bij onze bouwprojecten is organisatietalent en innovatief vermogen nodig. Wij supporten jongeren uit Eindhoven in kennis te maken met techniek. Zo ondersteunden we ook het studententeam Virtue van de TU/e bij het ontwikkelen van het duurzaamste huis voor de Solar Decathlon in Dubai afgelopen jaar. Werken in de techniek is niet alleen waardevol voor de toekomst, maar ook nog eens superleuk!”

 

Er zijn inmiddels meer dan twaalf vaste Tech Playgrounds, waar wekelijks 150 techies aan de slag zijn. Zij kijken er naar uit hun leeftijdsgenoten ook op weg te helpen met techniek.

Want leermeester-gezelschap staat centraal in de Tech Playgrounds, een soort trapveldjes voor techneuten. Een tienjarige kan een puber of volwassene op weg helpen, of andersom.

 

Leeftijd en onderwijsniveau zijn ondergeschikt aan talent en doorzettingsvermogen. Daarmee is er een toegankelijke community ontstaan, waar iedereen zich bij aan kan sluiten.

 

Steeds meer technische bedrijven ondersteunen de Tech Playgrounds met de jaarlijkse adoptie van een werkplaats in de wijk, of een actie zoals Stam + Koning. Dynamo Jeugdwerk is de basis voor de community. Door de slimme samenwerking leiden we zo het toekomstige techniektalent, on- en offline, op! Van lassers tot programmeurs: ze krijgen ruim baan in de Tech Playgrounds.