HomeProjecten Huis voor Brabant

Huis voor Brabant

Na een ingrijpende transformatie is het Provinciehuis als Huis voor Brabant deels teruggegeven aan de bevolking. Imposante blikvanger is de nieuwe ontvangstverdieping die is geopend voor bezoekers, publiek en de Brabantse bevolking.

Na 40 jaar besloot de Provincie Noord-Brabant dat het tijd werd om het Provinciehuis grondig te verbouwen. Met beleid en respect voor de monumentale kwaliteiten uiteraard. Met respectook voor het ontwerp van de Rotterdamse architect Huig Maaskant, die als voorvechter van het 'Nieuwe Bouwen' pleitte voor het gebruik van moderne bouwmaterialen.

De verbouwing kwam voort uit de wens van de Provincie om het gebouw aan te passen aan de huidige tijd. De opzet van Maaskant, met 23 van elkaar gescheiden werkverdiepingen, vodeed niet meer voor de huidige organisatie. Zowel het publieke als het bestuurlijke gedeelte in de laagbouw moest worden aangepast, evenals het restaurant.

Bij de verbouwing van het Provinciehuis stonden twee zaken centraal. In de eerste plaats invoering van Het Nieuwe Werken, waardoor de verschillende verdiepingen clustergewijs bij elkaar werden getrokken door een extra ontsluiting via een 'interfloor' trap. En in de tweede plaats een zo goed mogelijk behoud van de monumentale kenmerken. Op beide fronten is het Huis voor Brabant meer dan geslaagd.

Gedeputeerde Pauli: 'Ons provinciehuis is ingegrijpend vernieuwd. Een omvangrijk project dat op tijd en binnen budget werd afgerond. Dat is een prestatie van formaat, waarbij het wezen van het gebouw, het tijdloze karakter van het laatste werk van architect Maaskant, prachtig behouden bleef. Het Huis voor Brabant is gereed voor het Nieuwe Werken, gereed voor de toekomst.'

+