HomeProjecten Philips Lighting, Eindhoven

Philips Lighting, Eindhoven

Het hoofdkantoor van Philips Lighting was lange tijd een afgesloten enclave in het centrum van Eindhoven. Het gebied wordt omgevormd tot het Emmapark. Waar de Gender opnieuw kan stromen. Het vrijkomende kantoorgebouw is naar 616 appartementen getransformeerd. Een publieke passage verbindt het park met de noordzijde. Op de begane grond is ruimte voor onder meer een supermarkt en koffiebar. De structuur van het gebouw en de betonnen trappenhuizen bleef behouden, terwijl we de gevels openden. Grote schuiframen laten de loftwoningen baden in het licht. Mooie materialen als natuurstenen gevelvlakken en goudkleurige aluminium kozijnen zorgen voor een luxe uitstraling.

Volledig gestript

Het oude kantoor is volledig gestript, alleen het betonnen karkas bleef behouden. De constructieve structuur leende zich god voor een indeling met efficiënte lofts. De royale verdiepingshoogte van 4 meter werd ten volle benut; veel lofts kregen een entresol op de badkamer.

Blikvanger

De open gevels zijn voorzien van verdiepingshoge glazen puien met goudkleurige aluminium kozijnen. Het daglicht dringt tot ver in het gebouw door. Het middelste van de drie horizontale delen kan, elektrisch bediend, volledig naar onder worden geschoven. Zo wordt het loft met een druk op de knop een grote buitenruimte. De nieuwe puien geven het gebouw een schitterend nieuwe uitstraling.

De transformatie van Philips Lighting werd uitgevoerd in een tempo van 40 appartementen per week. In elk loft waren achter elkaar 50 bewerkingen nodig: van het plaatsen tot een binnenwand, het betegelen van de badkamer tot het leveren van het meubilair. Deze bewerkingen zijn, met alle betrokken partners en onderaannemers, zo op elkaar aangesloten dat deze met een snelheid van 8 lofts per dag, 40 per week, zijn gerealiseerd. Hiervoor pasten we het Daily Stand overleg toe, als onderdeel van de LEAN methodiek, waarmee we die verrassend hoge omloopsnelheden bereikten.

Feiten & cijfers

  • Opdrachtgever:
    BPD
  • Architect:
    diederendirrix
  • Oppervlakte:
    43.000 m2
  • Initiatief:
    Foolen & Reijs Vastgoed
  • Projectcategorieën
    Wonen
    Renovatie
+